Asignačnú daň nechcú neziskovky meniť, kým sa nenájdu iné zdroje

08.11.2012 Bratislava

Bratislava 8. novembra (TASR) - Predstavitelia neziskových organizácií žiadajú zachovanie asignačnej dane v súčasnej podobe aspoň počas obdobia troch rokov, teda zhruba do konca volebného obdobia súčasnej vlády SR. Tretí sektor je totiž v súčasnosti v ťažkej ekonomickej situácii a iné účinné mechanizmy jeho financovania doposiaľ neboli nastavené.

"Pokiaľ sektor nebude mať vytvorené alternatívne zdroje financovania, tak nie je možné akýmkoľvek spôsobom vstúpiť do súčasného stavu asignácie," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Peter Haňdiak, ktorý je jedným z tvorcov právnej úpravy asignačného mechanizmu. Podľa neho by sa mali preskúmať ďalšie systémy pre podporu financovania tretieho sektora, ako napríklad charitatívna reklama a charitatívna lotéria.

Podľa Haňdiaka je nemysliteľné, aby došlo k zásahu do mechanizmu asignačnej dane a aby sa príjmy tretieho sektora z príspevkov právnických osôb ešte znížili. Mechanizmus dvojpercentnej dane je podľa neho generačný inštitút, na ktorom sa učí celá spoločnosť a obyvatelia Slovenska si už naň zvykli. Časté úpravy tohto systému môžu navyše odstrašiť samotných prispievateľov, ktorí časť svojich daní asignujú neziskovým organizáciám. "Časté zmeny akýchkoľvek detailov sa negatívne odrážajú na asignácii, pretože odpudzujú ľudí," upozornil Haňdiak.

Suma, ktorú zo svojej dane z príjmu za minulý rok poukázali právnické osoby na účty tretieho sektora v tomto roku, je zhruba 25 miliónov eur. Oproti roku 2009 je to však približne o 12 miliónov eur menej. "My si myslíme, že to číslo bude stále klesať, nemyslime si, že ekonomická situácia sa bude zlepšovať," skonštatoval člen Rady vlády pre mimovládne a neziskové organizácie.

Rezort financií už avizuje úpravu legislatívy. "Kompromisný návrh Ministerstva financií SR zabezpečí, aby mimovládne organizácie mali v budúcom roku približne rovnaký objem prostriedkov z asignácie dane. Bude to spôsobene miernejším znížením percenta asignácie a zvýšením sadzby dane z príjmu právnických osôb z 19 na 23 %," uviedol pre TASR tlačový odbor ministerstva.
 

Vyberte región